Chipmachinefabrikant ASML boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een verrassend hoge omzet. Ook de winstmarge was hoog. Wat dat laatste betreft verwacht het bedrijf uit Veldhoven een lichte daling in het tweede kwartaal van dit jaar.
ASML heeft in het eerste kwartaal betere resultaten behaald dan het zelf had verwacht. De chipmachinefabrikant profiteerde van een verrassend sterke vraag naar zijn productiemachines vanuit alle geledingen van de chipindustrie.
ASML rapporteerde woensdag een kwartaalomzet van 1,94 miljard euro, tegen 1,91 miljard euro in de voorgaande periode. Zelf liet het bedrijf in januari nog weten dat het rekende op een daling van de opbrengsten naar een niveau rond de 1,8 miljard euro. Ook de brutomarge, die gestegen is van 47,2 naar 47,6 procent, overtreft de eigen verwachtingen.
“Wij hebben een hele goede start gemaakt in 2017”, concludeerde financieel topman Wolfgang Nickl. Hij wees onder meer op de sterke stijging van de inkomsten uit aanvullende diensten. Die gingen met ruim een zesde omhoog tot 728 miljoen euro. “Dat is ruim boven de 650 miljoen euro waarop wij hadden gehoopt”, aldus de bestuurder.
Voor dit kwartaal voorziet ASML een omzet tussen de 1,9 en 2 miljard euro. De brutomarge zakt wel naar 43 tot 44 procent. Dat komt doordat aan EUV, de technologie waaraan ASML zijn toekomstplannen heeft opgehangen, nu nog minder geld wordt verdiend.
EUV draagt naar verwachting 200 miljoen euro bij aan de opbrengsten. Later in het jaar zal dat bedrag volgens Nickl verder oplopen.
Het bedrijf gaat ervan uit dat de marktomstandigheden ook de rest van het jaar gunstig blijven. Vooral op het gebied van geheugenchips is ASML positiever gestemd dan eerder dit jaar, zei Nickl. Het gaat nu uit van een ,,aanzienlijke groei'' in dat segment, waar eerder op een vlakke omzet werd gerekend. De verkopen aan producenten van rekenchips blijven naar verwachting op het hoge niveau van 2016.
Het Veldhovense technologiebedrijf ontving in het eerste kwartaal nieuwe orders ter waarde van in totaal 1,9 miljard euro. Het totale orderboek is goed voor een toekomstige omzet van 4,5 miljard euro. De in totaal 21 EUV-machines die klanten besteld hebben, zijn goed voor ruim de helft van dat bedrag (2,3 miljard euro).
Onder de streep hield ASML afgelopen kwartaal 452 miljoen euro over. Dat is wel een kleine 14 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2016.
Volgens ING-analist Nigel van Putten heeft ASML prima resultaten behaald in het eerste kwartaal, maar is aan de voorzichtige kant waar het gaat om de verkoop van EUV-technologie in de komende twee jaar.
De omzet en winst vielen hoger uit dan zowel analisten als het bedrijf zelf hadden voorzien. De vooruitzichten die ASML gaf voor het tweede kwartaal voldoen volgens Van Putten aan de verwachtingen. Dat de onderneming ook voor de rest van 2017 rooskleurige vooruitzichten schetst, kan volgens de marktvorser nauwelijks een verrassing zijn, maar stelt wel gerust.
Van Putten is minder te spreken over de vooruitzichten voor EUV. Afgelopen kwartaal zijn drie nieuwe orders voor EUV-machines binnengekomen, wat volgens hem betekent dat een grote bestelling van Samsung nog altijd op zich laat wachten.
Het bedrijf verwacht dit jaar twaalf machines te verschepen, een minder dan eerder werd gedacht. De voorspelling van twintig afgeleverde systemen in 2018 valt de analist eveneens tegen.
Analisten van Baader Helvea reageerden positiever op het kwartaalbericht van ASML. Zij noemen de financiële prestaties veel beter dan verwacht. Daarbij wezen ze met name op de ontwikkeling van het orderboek, maar ook op de hoger dan verwachte omzet en operationele winst.